понедељак, 26. децембар 2016.

OSNOVNA ŠKOLA “VUK KARADŽIĆ”, CRVENKA - POPRAVIMO NAŠU EKO ČESMU!

U vojvođanskom naselju Crvenka, zbog dugogodišnjeg problema sa pijaćom vodom, koja je bila karakterističnog mirisa, neispravna i štetna za zdravlje, 2002. godine izgrađena je prva  javna Eko-česma .


Građani su ovu česmu upotrebljavali dugi niz godina. Mnogi nisu morali da kupuju vodu u prodavnicama jer je svima bila dostupna voda sa Eko-česme. I ne samo to, ovo  je bilo omiljeno mesto za odmor, okupljanje, druženje i okrepljenje bistrom svežom vodom jer je česma napravljena u gradskom parku.
Našu česmu, koja je trenutno u kvaru, nema ko da popravi, jer ni opština Kula, ni Mesna zajednica Crvenka, ni JKP „ Vodovod“ nemaju odgovornost za održavanje i osposobljavanje ovog objekta.


Otkako je Eko-česma prestala sa upotrebom, građani moraju da kupuju flaširanu vodu ili da ugrađuju kućne prečišćivače, koji su poprilično skupi i nisu dostupni svima. Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu za javno zdravlje u Somboru, rekla je: "Voda iz crvenačkog vodovoda ima povišene koncentracije gvožđa, ali ona ipak može da se koristi i  nije štetna po zdravlje potrošača."
Moje mišljenje je da je građanima Crvenke veoma potreban takav objekat da bi olakšali i poboljšali kvalitet života i zdravlja.
Eko-česma i dalje nije u funkciji, ali mi se nadamo da će se naći rešenje ovog problema i da ćemo opet piti vodu sa naše česme!


Jelena Stefanović



Нема коментара:

Постави коментар